Werken bij Thuiszorg Pantein: iets voor jou?

Publicatiedatum: 2 januari 2017

Saskia van de Pol maakte begin 2016 de overstap naar Pantein en werkt nu als wijkverpleegkundige in Oss. Zij is erg enthousiast over haar nieuwe werk:

“Ik koos voor de opleiding HBO-V omdat ik graag mensen beter wilde maken. Ook de verpleegtechnische handelingen en ziekenhuisomgeving spraken mij aan. Vandaar dat ik ben gaan werken als verpleegkundige in een ziekenhuis. Dat was een hele mooie ervaring. Toen ik van mensen uit mijn omgeving enthousiaste verhalen hoorde over de thuiszorg, ben ik aan het denken gezet en besloot ik de overstap te maken. Ik kan wel zeggen dat ik bij Pantein met open armen ben ontvangen.


Ander contact met de cliënt
Het leuke aan werken in de thuiszorg vind ik dat je veel zelfstandigheid hebt. Samen met je team ben je verantwoordelijk voor het organiseren van de zorg. Het contact met cliënten is anders dan in een ziekenhuis, waar de zorg vooral gericht is op herstel zodat de patiënt weer naar huis kan. In de thuiszorg richten we ons op het bieden van zorg en ondersteuning waardoor de cliënt zo zelfstandig mogelijk thuis kan blijven wonen. Sommige collega’s komen al jaren bij dezelfde cliënt. Dan maak je ook belangrijke levensgebeurtenissen mee, zoals de geboorte van een kleinkind of zorg in de laatste levensfase.

 

Brede blik
Het is mooi om te zien dat iemand weer meer voor zichzelf kan gaan zorgen en zoveel mogelijk zelfstandig blijft. Mensen wachten vaak zo lang mogelijk met thuiszorg inschakelen. Dat je binnen mag komen is soms al een hele stap. Als wij dan zorg bieden hebben we niet alleen oog voor de cliënt, we letten ook op signalen van eenzaamheid, verwaarlozing of onveiligheid. Is het glad in de badkamer, gaat iemand met een gebroken arm wel op de juiste manier de trap af, dat soort dingen. We kijken wat mensen zelf (weer) kunnen doen en waar mensen hulp bij nodig hebben van mantelzorg, thuiszorg of een andere hulpverlener.

 

Een goed gevoel
Omdat je mensen  voor langere tijd helpt is er meer tijd om een vertrouwensband op te bouwen. Mensen geven het dan gemakkelijker aan als ze ergens mee zitten. Niet alleen bieden we een luisterend oor, we kijken ook hoe we de cliënt kunnen helpen om zelf een oplossing te vinden. Een mevrouw vertelde me laatst dat ze de zondag geen leuke dag vindt als er geen familie op bezoek komt. Dan vraag ik of ze met de familie besproken heeft hoe ze zich voelt als er niemand komt die dag. Dat was niet het geval maar heeft ze daarna wel gedaan.

 

Het is fijn als je iemand vooruit kunt helpen. Bijvoorbeeld wanneer iemand na fysiotherapie en aanpassingen in de woning, zoals beugels aan de muur, onze ondersteuning niet meer nodig heeft.  Je ziet dat mensen een goed gevoel krijgen als ze weer zelfstandig worden. Dat zie je al bij kleine dingen, zoals zelf de krant kopen of een telefoongesprek voeren.

 

Niet alleen van cliënten krijg je waardering, ook van familie krijgen we warme reacties. Iemand vertelde me “Ik kan ’s avonds rustig gaan slapen nu ik weet dat jullie mijn moeder verzorgen en naar bed brengen”. Dat is toch een mooi compliment.”  

 

Belangstelling?
Wil je meer informatie over werken bij Thuiszorg Pantein? Kijk dan op www.werkenbijpantein.nl of op Facebook: https://www.facebook.com/panteinvacatures/