Kwaliteit verpleeghuiszorg

De Inspectie heeft bij alle verpleeghuizen in Nederland een uitvraag gedaan over de kwaliteit van verpleeghuiszorg over het kalenderjaar 2015. Hier kunt u daarover meer informatie vinden.

 

Toelichting op de antwoorden
In de vragenlijst van de Inspectie staan de onderdelen meten & monitoren, veiligheid en mondzorg centraal. Bij het onderdeel veiligheid komen vrijheidsbeperkende maatregelen en psychofarmaca (kalmerende medicijnen) aan bod. Zorgcentra Pantein vindt een zorgvuldige inzet van deze maatregelen van groot belang. Bij de uitvraag naar de gegevens toegepaste vrijheidsbeperking en voorgeschreven psychofarmaca vraagt de Inspectie geen informatie over aantallen cliënten, zorgzwaarte, reden van opname en indicaties. Deze aspecten zijn echter wel van invloed op de uitkomsten. Hieronder geven we daarop een toelichting.

 

Het percentage toegepaste vrijheidsbeperking
Lichte alternatieven (zoals sensoren) en zware maatregelen die daadwerkelijk de vrijheid beperken (zoals fixatie met een tafelblad) worden gelijkwaardig gescoord en in het percentage meegenomen. Hierdoor is niet duidelijk of er sprake is van afgewogen inzet of juist terugdringen van vrijheidsbeperkende maatregelen.

 

Het percentage voorgeschreven psychofarmaca
Er zijn diverse indicaties waarvoor psychofarmaca (kalmerende medicijnen) worden voorgeschreven, o.a. bij slaapstoornissen, depressie en probleemgedrag. Het is in de antwoorden echter niet mogelijk om onderscheid aan te geven waarvoor deze medicijnen worden voorgeschreven. Alle voorgeschreven medicatie (onafhankelijk van indicatie) wordt gelijkwaardig gescoord en in het percentage meegenomen. Hierdoor is niet duidelijk of er sprake is van beleid gericht op terugdringen van het toedienen van gedragbeïnvloedende kalmerende medicijnen.