Column: Bewegen is goed, meer bewegen is beter

Publicatiedatum: 17 januari 2018

In De Neije Krant vertelt fysiotherapeut Els Mittelmeijer over het belang van bewegen voor jong en oud.


Voor volwassenen en ouderen is het advies om 150 minuten verdeeld over de week matig intensief te bewegen. Er is dan sprake van een verhoogde hartslag en versnelde ademhaling. Dit kunt u bereiken door bijvoorbeeld te wandelen of te fietsen in een verhoogd tempo. Het is belangrijk om minimaal 2x per week te werken aan krachtoefeningen voor de spieren, in combinatie met balansoefeningen. Daarnaast is het advies om stilzitten zoveel mogelijk te voorkomen. Ook op hogere leeftijd kunnen mensen onder begeleiding van een fysiotherapeut actief met bewegen bezig zijn. Bijvoorbeeld door te fietsen op een hometrainer of te lopen op een loopband. Ook werken met gewichten en het opstaan uit een stoel zijn oefeningen, die prima door ouderen kunnen worden uitgevoerd. 

 

Els Mittelmeijer

Els Mittelmeijer

 

Een goede conditie kan voorkomen dat ouderen vallen. Vallen wordt veroorzaakt door hoe iemand zich fysiek voelt, bijvoorbeeld staat iemand stevig op zijn benen, kan hij voldoende vlot en ver lopen, heeft hij voldoende energie en krijgt hij hiervoor voldoende voedingsstoffen binnen. Er zijn dus vaak meerdere factoren waar aandacht aan moet worden geschonken. Een fysiotherapeut kan bekijken of er sprake is van voldoende kracht en conditie en een bewegingsplan opstellen. In dit plan zitten meestal oefeningen voor het verbeteren van de balans, kracht en conditie. Ook is het zinvol om vaardigheden te oefenen, bijvoorbeeld opstaan vanaf de grond en gaan zitten op de grond.

 

Regelmatig bewegen zorgt ervoor dat ouderen op een gezonde manier langer thuis kunnen blijven wonen. Samen met anderen bewegen geeft plezier en motivatie om het te blijven doen.

 

Els Mittelmeijer
Fysiotherapeut Zorgcentra Pantein – regio Mill