“Wat zit er vandaag in de spuit; toetje of kip met appelmoes?”

Publicatiedatum: 13 februari 2017

Bernadette en Carola, verzorgenden IG bij Thuiszorg Pantein Team Grave, komen op hun dagelijkse route mensen tegen van alle leeftijden. Ze helpen ouderen met opstaan, wassen en aankleden, zorgen voor ontbijt, verlenen wondzorg en ondersteunen mensen die bijvoorbeeld thuis herstellen van een operatie. Daarnaast bieden zij ook zorg aan kinderen. Op doordeweekse dagen bezoeken zij regelmatig de school van Visio waar blinde en slechtziende kinderen van 4 tot 20 jaar onderwijs krijgen.


Visio
De meeste kinderen die bij Visio op school zitten wonen verder weg en komen met de taxi naar school. Ze krijgen onderwijs en leren met hulpmiddelen omgaan. Zelfstandigheid is hierbij erg belangrijk. Op school is er ook veel aandacht voor praktische zaken als koken en persoonlijke verzorging. Sommige kinderen hebben naast hun visuele beperking nog andere aandoeningen waarvoor zij zorg nodig hebben. Medewerkers van Thuiszorg Pantein komen daarvoor langs op school.

 

Thuiszorg bij Visio
Bernadette werkt al 30 jaar in de thuiszorg. Sinds drie jaar komt zij bij Visio. Ze helpt de kleinere kinderen met verschoning en zindelijkheidstraining. Ook helpt ze oudere kinderen die extra zorg nodig hebben, zoals Lotte. Lotte is 16 jaar en slechtziend. Ze spreekt moeilijk, heeft een ontwikkelingsachterstand en motorische beperkingen. Ze eet gedeeltelijk zelf, maar de voeding moet ’s nachts worden aangevuld met nachtvoeding. Overdag krijgt ze drie keer per dag extra vocht via een sonde. Omdat Lotte ver van school woont kunnen haar ouders hiervoor niet steeds heen en weer rijden. Daarom komt Thuiszorg Pantein langs om vocht toe te dienen.

 

Creativiteit, geduld en humor
Bernadette vertelt: “Toen ik voor het eerst op school kwam moest ik best even wennen, want het is toch een andere manier van werken. Met kinderen ga je anders om dan met volwassenen. Ook de situatie is anders: je komt een klas binnen en onderbreekt dan de les om zorg te bieden. Als we met kinderen werken gebruiken we veel creativiteit. Bij Lotte maken we er bijvoorbeeld een soort spel van. ‘Wat zit er vandaag in de spuit?’ vragen we dan. Dan bedenken we samen dat er vla in zit, een toetje, kip met appelmoes enzovoorts. We hebben dan echt schik samen.”

 

Carola werkt bijna zes jaar voor team Grave en komt ook regelmatig bij Visio: “Bij een jongen met autisme moesten we een bepaald liedje zingen om aan te geven dat de ene activiteit was afgerond en er een nieuwe begon. Dat werkte heel goed. Met geduld en humor kom je een heel eind. Bij kinderen die blind of slechtziend zijn is het belangrijk dat je benoemt wat er gebeurt, meestal doe je dat automatisch. En soms is het handig als je fysiek sterk bent, bijvoorbeeld bij de grotere kinderen. Als het nodig is helpt de leerkracht ook mee.”   

 

Je hoort erbij
Het werken met kinderen maakt het werken in de thuiszorg nog afwisselender. Je komt in een andere omgeving en verricht andere handelingen. Carola vertelt: “Het is altijd fijn om hier te komen. We hebben leuk contact met de klas en met de leerkrachten. De hele klas kent je. De leerlingen herkennen ons en roepen naar ons. Als ik in het stadje loop kom ik soms een groep kinderen tegen die boodschappen aan het doen zijn. Dan roepen ze ‘Hé zuster!’. Je hoort echt bij de school. Dat merken we ook wanneer leerlingen de school verlaten. Dan worden we uitgenodigd voor het afscheidsfeestje. Met carnaval geeft elke klas een voorstelling. Dan gaan we altijd even kijken”.

Carola en Bernadette
Carola en Bernadette