Zorg bij suikerziekte

Wat is zorg bij suikerziekte?

Suikerziekte (Diabetes Mellitus) is een complexe ziekte, die veel van u vraagt. Het is de bedoeling dat u zelf uw medicijnen gaat toedienen en dat u leert bepalen hoeveel u ervan nodig heeft. De diabetesdeskundige helpt u hierbij. Ze leert u hoe u het beste met diabetes kunt omgaan en waar u op moet letten. Hoe beter u uw behandeling kunt afstemmen op uw lichaam en uw leven, hoe minder klachten er ontstaan.

Voedingsadvies

Bij suikerziekte wordt het suikergehalte in uw bloed te hoog, omdat uw lichaam die suikers niet afbreekt. We noemen dit een te hoge bloedglucose. Wat u eet, heeft invloed op deze bloedglucose. Daarom geeft de diabetesdeskundige van Pantein u advies over uw eetpatroon. Ook als u weinig klachten heeft, is het belangrijk dat u uw bloedglucose onder controle houdt. Een hoge bloedsuikerspiegel kan op de lange duur namelijk tot gezondheidsproblemen leiden, bijvoorbeeld aan uw ogen en voeten.

Wat doet de diabetesverpleegkundige?

De diabetesverpleegkundige leert u hoe u diabetes 'inpast' in uw dagelijkse leven.

Zij geeft antwoord op praktische vragen als:

  • Wat is voor mij een goede leefstijl?
  • Mag ik nog suiker eten?
  • Wat moet ik doen als mijn bloedglucose te hoog of te laag is?
  • Hoe werken de medicijnen? 
  • Zal ik een insulinepen aanschaffen?
  • Mag ik sporten en waar moet ik dan op letten?
  • Wat moet ik doen als ik op vakantie ga?

Leren omgaan met insuline

De diabetesverpleegkundige leert u hoe uzelf kunt meten hoe hoog uw bloedglucose is. Als u het medicijn insuline heeft gekregen, legt ze uit hoe u dat kunt toedienen en hoe u kunt bepalen hoeveel u nodig heeft. Ze vertelt u hoe voeding, sport, ziektes, stress en dergelijke invloed hebben op uw bloedsuikerspiegel.

Hulp bij handelingen

Als u problemen heeft met het zelf meten van uw bloedsuiker of het inspuiten van insuline, dan kan Pantein u intensievere begeleiding bieden. Een verpleegkundige van de thuiszorg komt dan bij u thuis om te helpen.

Locaties

In het kaartje hieronder ziet u waar Pantein zorg bij suikerziekte aanbiedt.

Werkgebied Pantein

Wat kost de diabetesverpleegkundige?

Zorg bij suikerziekte door de diabetesverpleegkundige wordt vergoed vanuit de basisverzekering door uw zorgverzekeraar. Hiervoor geldt geen eigen risico en hoeft u geen eigen bijdrage te betalen.

 

Indicatie (zorglegitimatie) aanvragen

Om zorg van een diabetesverpleegkundige te krijgen heeft een indicatie, ook wel zorglegitimatie nodig. Verzekeraars hebben met zorgorganisaties afgesproken dat een wijkverpleegkundige samen met de klant en de partner/familie kijkt welke zorg nodig is. De afspraken die zij samen maken (welke zorg en hoeveel) worden vastgelegd in een zorgplan.

Afspraak met de diabetesverpleegkundige of een vraag stellen

Wilt u zelf een afspraak maken of een vraag stellen, neem dan contact met ons op via tel. 0900-8803 (lokaal tarief) of stuur een mail naar diabetesverpleegkundigen.thuiszorg@pantein.nl. Vermeld in uw bericht duidelijk het onderwerp, uw naam, emailadres en telefoonnummer.