Week Zonder Afval: wat doet Pantein tegen voedselverspilling?

Publicatiedatum: 19 mei 2025

Pantein draagt graag bij aan een schonere wereld. Wij maken duurzaamheid vanzelfsprekend in alles wat we doen. Daarom streven we naar een duurzaam en gezond voedingsaanbod met zo weinig mogelijk voedselverspilling, afgestemd op de individuele behoefte van cliënten en patiënten. In dit artikel lees je hoe Pantein zich inzet om voedselverspilling tegen te gaan.


Esmée Weerts is als Projectcoördinator Facilitair nauw betrokken bij het thema voedselverspilling. Ze is lid van de stuurgroep Green Deal en voor Pantein projectleider van ‘Goede zorg proef je’. Esmée vertelt: “In deze projecten leggen wij de verbinding tussen duurzaamheid en goede voeding. Op dit moment loopt er een pilot bij zorgcentrum Symfonie. Eerst brengen we in kaart hoeveel verspilling er op dit moment is. Dat doen we met een nulmeting; we noteren wat er overblijft aan eten voordat de maaltijd wordt geserveerd en meten het gewicht van de resten op het teruggebrachte bord. Deze aantallen tellen we bij elkaar op en dan weten we hoeveel voedsel er wordt weggegooid. Intussen bekijken we wat we kunnen doen om de hoeveelheid voedselverspilling te verminderen.”

“We kijken ook naar grootschaligheid en kleinschaligheid”, vervolgt Esmée. “Wanneer eten op grote schaal wordt klaargemaakt en dan uitgeserveerd aan de bewoners, gooien we meer weg. Door inzicht te krijgen in hoeveel we weggooien per productsoort, bijvoorbeeld aardappelen, groente of, vlees kunnen we gerichter bestellen. De maaltijden zijn niet voor iedereen geschikt vanwege diëten of structuur en niet iedereen lust alles. Daarom nemen we ook de menukeuze onder de loep. We serveren intramuraal en extramuraal voortaan hetzelfde dagmenu en houden blij wat cliënten niet lusten. Daar houden we dan rekening mee bij de maaltijdbereiding. We maken de maaltijden meer op maat, wat leidt tot minder verspilling.


Verder hebben we ook een lijst van producten vastgesteld die medewerkers van het restaurant kunnen bestellen. Voorheen mochten meer medewerkers bestellen waardoor er weinig uniformiteit bestond en regelmatig te veel werd besteld, wat er toe kan leiden dat er ook meer wordt weggegooid. Daarom hebben we het aantal bestellers teruggebracht. De huidige bestellers kunnen goed inschatten hoeveel er nodig is; we merken nu al het verschil. Over een tijdje volgt een tweede meting. Het doel is om over twee jaar uit te komen op een voedselverspilling van maximaal 20%. Landelijk is er in zorginstellingen gemiddeld 40% aan voedselverspilling. Binnen Symfonie zitten wij nu rond de 25%, dus we zijn al op de goede weg. Als deze pilot slaagt hopen we deze aanpak ook te kunnen toepassen in andere zorgcentra. En binnenkort gaan we ook van start in het Maasziekenhuis met een nulmeting.”