Diëtetiek

Wat is Dietetiek?

Eten en drinken: u doet het iedere dag en soms zelfs zonder er goed over na te denken. Als mensen ouder worden of chronisch ziek zijn, kan eten of drinken minder vanzelfsprekend gaan. Terwijl het juist dan zo belangrijk is in goede conditie te blijven. Gezond en lekker eten draagt immers bij aan de kwaliteit van het leven.

 

Gespecialiseerde diëtisten

Binnen Pantein werken diëtisten die op het gebied van voeding bij ouderen en chronisch zieken gespecialiseerd zijn. Vaak komen er meerdere aandoeningen tegelijk voor. De diëtist kan u onder andere helpen bij ongewenst gewichtsverlies, revalidatie, diabetes, Parkinson, dementie, kauw- en slikproblemen, maag-darmklachten, overgewicht en begeleiding bij sondevoeding. De diëtist vindt het belangrijk dat u vooral lekker en gezond kunt blijven eten binnen de mogelijkheden bij uw ziekte. Kwaliteit van leven staat voorop; we bekijken samen wat uw wensen zijn.

 

De diëtisten werken nauw samen met iedereen die bij u betrokken is, zoals de huisarts,  specialist ouderengeneeskunde of de specialist of diëtist van het ziekenhuis. Uw hulpvraag wordt breed bekeken. Als tijdens de behandeling blijkt dat u ook op een ander gebied een vraag heeft of hinder ondervindt, dan kan de diëtist u eenvoudig doorverwijzen naar een collega-behandelaar, zoals bijvoorbeeld een ergotherapeut of logopedist. 

 

De diëtisen van Pantein zijn kwaliteit geregistreerd en ingeschreven bij het Kwaliteitsregister Paramedici; lid van de Nederlandse Vereniging Diëtisten en lid van de Vereniging Diëtisten Geriatrie en Ouderen.

 

Twee diëtisten zijn aangesloten bij ParkinsonNet; zie zorgzoeker op www.parkinsonnet.nl Zorgverleners die gespecialiseerd zijn in het behandelen van mensen met de ziekte van Parkinson, wisselen hier kennis uit. Ook krijgen zij regelmatig bijscholing, zodat iedereen met Parkinson de allerbeste zorg krijgt.

 

Verder is de diëtist letterlijk thuis in de keuken van Zorgcentra Pantein. Ze heeft contact met de medewerkers die dagelijks de maaltijden klaarmaken voor de bewoners.  

Behandeltraject

Eerste afspraak 
Tijdens uw eerste consult voert de diëtist een intakegesprek met u. Zij besteedt aandacht aan uw persoonlijke situatie, uw leef- en eetgewoonten en de reden waarom u dieet of voedingsadvies wilt hebben. De diëtist vraagt u ook wat u wilt bereiken en hoe u dat wilt bereiken. Zij verwerkt uw antwoorden in een persoonlijk behandelplan. Het eerste consult duurt ongeveer 60 minuten. De afspraak kan in een zorgcentrum van Pantein plaatsvinden, maar uiteraard kan de diëtist ook bij u thuis komen.


Wat neemt u mee naar uw eerste afspraak:

 • Pasje van uw zorgverzekering
 • Uw identiteitsbewijs
 • De verwijzing van uw huisarts of specialist als u die heeft
 • Eventueel: voedingsdagboek

Vervolgafspraken
Bij dieetbegeleiding blijft u de diëtist regelmatig bezoeken. In een vervolgconsult bespreekt u hoe het gaat en geeft de diëtist u praktische tips om uw nieuwe eetgewoonten vast te houden en erin te variëren. Samen kunt u het dieet aanpassen aan uw wensen. Een vervolgconsult duurt 15 tot 30 minuten. 

Bent u verhinderd?
Bij verhindering kunt u de afspraak telefonisch of per e-mail afzeggen. Doe dit dan minimaal 24 uur van te voren, want anders zijn we genoodzaakt de gereserveerde behandeltijd bij u in rekening te brengen. Klik hier voor de contactgegevens. 

Locaties

Hieronder kunt u zien via welk telefoonnummer u contact kunt opnemen met de diëtist van Zorgcentra Pantein die in uw regio werkzaam is:

 • Regio Boxmeer: tel. 0485 - 846652
 • Regio Cuijk: tel. 0485 - 844400
 • Regio Gennep - Mook: tel. 0485 - 844005
 • Regio Mill - Wanroij - Sint Anthonis: tel. 0485 - 844200

 

of stuur een email naar dietetiekzorgcentra@pantein.nl. Vermeld  in uw bericht duidelijk het onderwerp, uw naam, woonplaats, emailadres, telefoonnummer en de datum en tijd van uw afspraak. 

Vergoeding & kosten

Wat vergoedt de zorgverzekeraar?
De zorgverzekering vergoedt drie uur dieetadvisering uit het basispakket. Voor volwassenen valt deze vergoeding onder het verplichte eigen risico.

Aanvullende verzekering
Heeft u een aanvullende verzekering, dan kunt u meer uren vergoed krijgen. Dit is afhankelijk van het aanbod van uw zorgverzekeraar. Deze informatie vindt u in uw polisvoorwaarden. Of u kunt contact opnemen met uw zorgverzekeraar.

Tarieven
U bepaalt zelf hoeveel uur dieetbegeleiding u nodig heeft. Als uw zorgverzekering de uren niet meer vergoed, betaalt u ze zelf.

Vergoedingen bij Chronische aandoeningen 
Heeft u Diabetes Mellitus (suikerziekte), longklachten (COPD) of een verhoogde kans op hart- en vaatziekten (VRM)? Dan heeft u in ieder geval een verwijzing nodig voor dieetadvies en kan het zijn dat dit buiten het eigen risico valt.
Lees verder
 

Verwijzing nodig?

U heeft voor een behandeling door een diëtist geen verwijzing meer nodig van uw arts. Toch vergoeden enkele zorgverzekeraars uw behandeling niet als u zonder verwijzing een diëtist bezoekt. Of uw zorgverzekeraar om een verwijzing vraagt, kunt u lezen in uw polisvoorwaarden. Komt u er niet uit, neem dan contact met ons op.

Verwijzing heeft voordelen
Als u de huisarts om een verwijzing vraagt, bekijkt hij samen met u of een bezoek aan de diëtist u kan helpen. Hij zal in zijn verwijzing uitleggen waarom u een diëtist wilt spreken. Zonder verwijzing beoordeelt de diëtist in het eerste consult zelf of zij u kan helpen. Bij twijfel heeft ze wellicht aanvullende informatie van de huisarts nodig. Dit vertraagt uw behandeling. 

Arts blijft op de hoogte
De diëtist vindt het belangrijk dat uw huisarts weet welk advies zij u heeft gegeven en wat uw dieet u heeft opgeleverd. In overleg met u zal zij uw huisarts hierover informeren, zodat hij er rekening mee kan houden.  

Wanneer heeft u wel een verwijzing nodig?

 • Als u wilt dat de diëtist bij u aan huis komt, omdat u niet naar het spreekuur kunt komen.
 • Als u een chronische aandoening heeft en uw huisarts is aangesloten bij de zorggroep voor die aandoening. 

Afspraak met de diëtist maken of een vraag stellen

Hieronder kunt u zien via welk telefoonnummer u contact kunt opnemen met de diëtist van Zorgcentra Pantein die in uw regio werkzaam is:

 • Regio Boxmeer: tel. 0485 - 846652
 • Regio Cuijk: tel. 0485 - 844400
 • Regio Gennep: tel. 0485 - 844100
 • Regio Mill - Wanroij - Sint Anthonis: tel. 0485 - 844200

 

U kunt ook via mail contact opnemen of stuur een mail naar dietetiekzorgcentra@pantein.nl. Vermeld in uw bericht duidelijk het onderwerp, uw naam, emailadres en telefoonnummer. 

Ook interessant voor u

Folders