Zorg in laatste levensfase

Wat is zorg in de laatste levensfase?

Zorg in de laatste levensfase is bedoeld voor mensen die niet meer kunnen genezen en stervende zijn. De zorg is gericht op verlichting van de pijn en klachten en op een zo goed mogelijke kwaliteit van leven. Als u er behoefte aan heeft, kunnen wij u en de mensen om u heen ondersteunen bij de emotionele aspecten die bij deze levensfase horen.

Ruimte voor mantelzorgers

Als u kiest voor opname in een zorgcentrum, kunnen uw partner, familieleden en de mensen uit uw omgeving zo vaak en lang bij u zijn als u dat wilt. De palliatieve zorg van Pantein neemt een deel van hun zorg(en) voor en over u van hen over.

Wat doen we?

In uw laatste levensfase biedt Pantein u palliatieve zorg. Het woord palliatief betekent verzachtend en verlichtend. De zorg is niet meer gericht op genezing, maar op een zo goed mogelijke kwaliteit van leven en sterven. De verpleegkundigen en verzorgenden die u ondersteunen, zijn speciaal opgeleid voor palliatieve zorg en helpen u zo min mogelijk last te hebben van uw klachten. Ze proberen ook klachten als bijvoorbeeld doorliggen te voorkomen. Ze letten erop dat u zo min mogelijk pijn lijdt en behandelen uw pijnklachten zorgvuldig.

Behandelplan

In het zorgcentrum ontvangt u 24 uur per dag intensieve zorg en begeleiding. De specialist ouderengeneeskunde stelt een behandelplan op dat is gericht op verlichting van de klachten. Behalve pijnbestrijding gaat het daarbij ook om de hulp van gespecialiseerde verpleegkundigen en therapeuten bij bijvoorbeeld ademhalingsproblemen of verkrampte benen.

Geestelijke begeleiding

U kunt in het zorgcentrum zowel begeleiding van een psycholoog als een geestelijk verzorgende vragen. Als u daar behoefte aan heeft, kunnen zij u en uw familie helpen met de verwerking van alle emoties en met de voorbereiding op het afscheid.

Locaties

Palliatieve zorg wordt geboden in de onderstaande zorgcentra:

 

U kunt via tel. 0900 - 8803 (laten) informeren of u in het zorgcentrum van uw voorkeur terecht kunt.

 

 

Wat kost zorg in de laatste levensfase?

Zorg in de laatste levensfase (palliatieve zorg) in het zorgcentrum wordt vergoed vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz). U heeft hiervoor wel een indicatie nodig en betaalt een eigen bijdrage. Die bijdrage is afhankelijk van uw inkomen en de hoeveelheid zorg die u ontvangt. Het Centraal Administratie Kantoor (CAK) berekent hoeveel u moet bijdragen en dit kantoor stuurt ook de rekening. Op de site van het CAK kunt u al een eerste berekening maken: www.cak.nl.

Indicatie aanvragen voor palliatieve zorg

Om in aanmerking te komen voor palliatieve zorg in een zorgcentrum, heeft u een indicatie nodig. Dit is een document waarin staat hoeveel zorg u precies nodig heeft. Een onafhankelijke instantie beoordeelt dit en geeft de indicatie af. Na ontvangst van een terminaal verklaring van de (huis)arts, kan Pantein voor u een indicatie bij het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) aanvragen.

Palliatieve zorg aanvragen of een vraag stellen

Meestal zal uw huisarts palliatieve zorg voor u aanvragen. U kunt het zelf doen door contact met ons op te nemen via tel. 0900-8803 of via het contactformulier.

Voor palliatieve zorg heeft u een indicatie nodig

Om in aanmerking te komen voor palliatieve zorg in een zorgcentrum, heeft u een indicatie nodig. Dit is een document waarin staat hoeveel zorg u precies nodig heeft. Een onafhankelijke instantie beoordeelt dit en geeft de indicatie af. Na ontvangst van een terminaal verklaring van de (huis)arts, kan Pantein voor u een terminale indicatie bij het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) aanvragen.

Ook interessant voor u