Psychologie

Wat is psychologie?

Psychologie is het vakgebied dat zich bezig houdt met hoe mensen denken, voelen en zich gedragen. Een psycholoog kan u ondersteunen en helpen om psychische problemen anders aan te pakken, gevoelens te verwerken, beter zicht te kijken op uw eigen manier van omgaan met anderen. De psycholoog gaat uit van uw hulpvraag.
Voorbeelden van psychische problemen zijn angsten, spanningen, somberheid, verminderd mentaal functioneren, problemen in karakter of gedrag.

Gespecialiseerde psychologen

De psychologen van Pantein zijn gespecialiseerd in complexe ziektebeelden, zoals de ziekte van Alzheimer, Niet Aangeboren Hersenletsel (beroerte, ongeval), Multiple Sclerose (MS), ziekte van Parkinson en de ziekte van Huntington. Deze ziektebeelden hebben op een ingrijpende manier invloed op iemands hersenfuncties, emoties en gedrag. De veranderingen waar u mee te maken krijgt, hebben vaak niet alleen gevolgen voor uzelf, maar ook voor uw partner of familie. Daarom kan ook uw partner en/of familie betrokken worden in het onderzoek en de behandeling. De psychologen behandelen zowel mensen die zelfstandig wonen als mensen die in een zorgcentrum verblijven.

ParkinsonNet

Eén van de psychologen van Pantein is lid van het ParkinsonNet. In dit landelijke netwerk wisselt zij informatie uit en krijgt ze regelmatig bijscholing. Doel van het netwerk is de zorg voor mensen met Parkinson voortdurend te verbeteren.

Wat doen de psychologen van Pantein?

Tijdens het eerste gesprek bespreekt u met de psycholoog uw klachten en vragen. Als u het prettig vindt, kan bij dit gesprek ook uw partner of een familielid aanwezig zijn. Aan de hand van dit gesprek maakt de psycholoog een voorstel voor uw behandeling. In het kader van uw behandeling kan er psychologisch onderzoek plaatsvinden om uw geheugen en/of concentratie te toetsen en uw persoonlijkheid of intelligentie te onderzoeken.

Een behandeling is meestal kortdurend en gericht op uw vragen en klachten. Er zijn verschillende soorten behandelingen:

 • Psychologische behandeling: deze behandeling richt zich op het leren omgaan met de gevolgen van uw ziekte of ingrijpende gebeurtenissen. De behandeling is gericht op psychisch evenwicht en kan zowel betrekking hebben op uzelf als uw partner of familie. Ook kan deze behandeling tot doel hebben om uw zelfinzicht te vergroten en te leren hoe u uw gedrag of leefstijl kunt veranderen.
 • Training: het leren van vaardigheden en methoden om zo zelfstandig mogelijk te functioneren.
 • Psycho-educatie: deze behandeling is gericht op het vergroten van kennis van het ziektebeeld en de gevolgen hiervan op de hersenfuncties, emoties en gedrag. Psycho-educatie kan gericht zijn op uzelf, uw partner of uw familie. Het doel is dat u beter leert omgaan met de ziekte.
 • Groepsbehandeling: dit is een behandelprogramma van 12 wekelijkse bijeenkomsten. Het programma is aangepast op de mogelijkheden van ouderen en mensen met chronische aandoeningen. In een kleine groep leert u door middel van aandachtsoefeningen en bewustwording te ontspannen en wat er op uw weg komt in rust te aanvaarden. Deze groepsbehandeling is gebaseerd op Mindfulness en wordt alleen gegeven bij voldoende deelnemers (4-6), in Cuijk of Boxmeer. 

Waar kan de psycholoog u bij helpen?

 • U voelt zich somber of depressief
 • U voelt zich angstig, onzeker of gespannen en u piekert
 • U zoekt ondersteuning bij het verwerken van uw ziekte of een ingrijpende gebeurtenis
 • Er zijn thuis spanningen als gevolg van uw ziekte
 • Uw omgeving heeft behoefte aan ondersteuning en advies in de omgang met uw ziekte
 • U gaat geestelijk achteruit en wilt weten wat er aan de hand is
 • U heeft uw gedrag niet altijd goed in de hand of uw omgeving geeft aan problemen te hebben met uw gedrag

Locaties

De psychologen van Pantein zijn werkzaam in de volgende regio's:

 • Boxmeer
 • Cuijk
 • Gennep
 • Mill - Wanroij - Sint Anthonis


De psycholoog komt indien nodig naar u toe. U heeft daar wel een indicatie voor nodig.


Daarnaast kunt u psychologische begeleiding krijgen op de volgende behandellocaties bij u in de buurt:

Wat kost psychologische begeleiding?

De kosten voor een bezoek aan de psycholoog van Zorgcentra Pantein worden vergoed vanuit het basispakket van uw ziektekostenverzekering. Afhankelijk van uw verzekering betaalt u een eigen bijdrage. U kunt contact opnemen met uw zorgverzekeraar om na te vragen of u in aanmerking komt voor een volledige of een gedeeltelijke vergoeding.


De kosten van de groepsbehandeling kunt u navragen bij de psychologen.

Psychologische begeleiding aanvragen of een vraag stellen

Voor psychologische begeleiding heeft u een verwijzing van de huisarts of specialist nodig.

 

Hieronder kunt u zien via welk telefoonnummer u contact kunt opnemen met de psycholoog die in uw regio werkzaam is:

 • Regio Boxmeer: tel. 0485 - 846600
 • Regio Cuijk: tel. 0485 - 844400
 • Regio Gennep: tel. 0485 - 844100
 • Regio Mill - Wanroij - Sint Anthonis: tel. 0485 - 844200

 

 U kunt ook een vraag stellen via het contactformulier.